Fri frakt på ordrar över 399:-

Dåligt kaffe uthällt på marken

Blir kaffe gammalt? Sanningen bakom din bryggning

Blir kaffe gammalt? Svaret är ja. Precis som allt annat du älskar – vin, bröd, och till och med dig själv – åldras även kaffe med tiden. Men oroa dig inte! Det betyder inte att din morgonkopp kommer att förvandlas till en besk och trist historia. Det betyder bara att du måste ta lite extra hand om dina älskade kaffebönor för att behålla deras ursprungliga storhet. Så låt oss dyka ner i ämnet, skal vi?

Varför blir kaffe gammalt?

Det är ganska enkelt egentligen. Kaffe är en färskvara, och som sådan har den en begränsad hållbarhet. När kaffebönor rostas, börjar en naturlig nedbrytningsprocess. Det handlar om oxidation, fukt och andra kemiska reaktioner.

Faktorer som påverkar kaffets åldrande:

 1. Oxidation - Luften runtomkring oss är fienden.
 2. Fukt - Vatten i luften kan snabbt förvandla dina bönor till trista pjäser.
 3. Värme - Undvik direkt solljus och varma platser.
 4. Tid - Tja, klockan tickar för oss alla.
FaktorEffekt på kaffeFörebyggande åtgärd
OxidationFörlorar smakFörvara lufttätt
FuktMögel, dålig smakTorrt förvar
VärmeBitterhetMörkt och svalt
TidGenerell försämringPrenumerera på färskt kaffe

Hur vet jag om mitt kaffe har blivit gammalt?

Det första tecknet är lukten. Om kaffet inte längre doftar fräscht och inbjudande, är det dags att tänka på att skaffa en ny påse. Även smaken blir lidande; den blir platt, trist och saknar de nyanser och smaker som en gång fanns där.

Symptom på åldrat kaffe:

 • Platt smak
 • Brist på arom
 • Bitterhet eller surhet
 • Oljig yta

Hur länge håller kaffe?

Okej, så du har insett att kaffe blir gammalt. Men hur länge kan du egentligen förvänta dig att ditt kaffe ska hålla? Efter rostning håller kaffebönor sig färska i ungefär en månad. Maler du dina bönor själv? Bra, då behåller du smaken längre. Färdigmalt kaffe, däremot, förlorar sin fräschör betydligt snabbare.

Hållbarhetstid:

 • Hela bönor: 3–4 veckor
 • Färdigmalt kaffe: 1–2 veckor
 • Öppnad förpackning: Så fort som möjligt, helst inom en vecka

Tips för att hålla ditt kaffe färskt

Förvara dina kaffebönor i en lufttät behållare, gärna i en kylskåp. Undvik direkt solljus och för mycket värme. Och sist men inte minst, för maximal fräschör, varför inte prenumerera på färskrostat kaffe från Kaffero?

Bästa förvaringstipsen:

 1. Använd lufttäta behållare
 2. Förvara i kylskåp
 3. Köp mindre mängder åt gången

Det var allt om kaffets hållbarhet. Kom ihåg, kaffet i din kopp är lika bra som de bönor du börjar med. Så, skäm bort dig själv med något exceptionellt från Etiopien eller varför inte en spännande Brasilien Geraldo. Njut av varje kopp!